FAQ

ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ;

Επικοινωνήστε μαζί μας στο Τηλέφωνο 2310 2725 75

Συχνές Ερωτήσεις FAQ

Οι γόνιμες ημέρες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές. Στις γυναίκες με σταθερό κύκλο, συνήθως εντοπίζονται στο μέσο του κύκλου. Υπάρχουν οι εξής μέθοδοι για τον προσδιορισμό των γόνιμων ημερών: απλό τεστ ωορρηξίας που προμηθεύεται κανείς από το φαρμακείο και ειδικό θερμοδιάγραμμα με μέτρηση θερμοκρασίας σώματος και υπερηχογραφικός έλεγχος.

Όχι, δεν είναι αδύνατο . Ωστόσο οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες.

Μετά από ένα έτος συντονισμένων σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις που δεν έχουν καταλήξει σε σύλληψη ή όταν η ηλικία της γυναίκας είναι προχωρημένη (άνω των 40 ετών). Σε κάθε περίπτωση , εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητα σας, μπορείτε να απευθυνθείτε οποιαδήποτε στιγμή σε ειδικό αναπαραγωγής.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, αφού συλλεχθούν, γονιμοποιούνται στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Έπειτα τα έμβρυα που σχηματίζονται παραμένουν στον χώρο του εργαστηρίου συνήθως για 5 ημέρες και στη συνέχεια γίνεται εμβρυομεταφορά και ακολουθείται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης για τα υπόλοιπα έμβρυα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι γεννήθηκαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά με τη μέθοδο αυτή και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ασφαλής μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες που ορίζουν οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί..

Υπήρχε για τη γυναίκα το όριο των 50 ετών, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε στα 54 έτη, ενώ για τον άνδρα δεν υπάρχει όριο.

Αυτό συμβαίνει, όταν μεταφερθούν στη μήτρα περισσότερα του ενός έμβρυα και αυτά στη συνέχεια εμφυτευτούν. Την απόφαση για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν λαμβάνουν ο ιατρός αναπαραγωγής και το ζευγάρι μετά από συζήτηση. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θέτει όρια για κάθε ηλικιακή ομάδα ασθενών σχετικά με τον μέγιστο αριθμό εμβρύων που επιτρέπεται να μεταφερθούν. Κατά τη διαδικασία η ιατρική ομάδα μας θα πάρει το ιστορικό σας και θα μελετήσει διεξοδικά όλες σας τις εξετάσεις στο πλαίσιο διερεύνησης της υπογονιμότητας. Θα συζητήσετε σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας, το θεραπευτικό σας πλάνο και είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω ελέγχους. 

Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1978 και από τότε έχει εξελιχθεί σημαντικά στους επιμέρους τομείς της. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI), στην οποία το σπέρμα μέσω ειδικής βελόνας εγχύεται μέσα στο ωάριο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, τους οποίους αξιοποιούμε κατά περίπτωση . Ο πρώτος είναι η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται σε τρυβλίο με θρεπτικό υλικό. Ο δεύτερος τρόπος γονιμοποίησης είναι η μικρογονιμοποίηση (ICSI – Intracytoplasmic sperm injection), κατά την οποία ο εμβρυολόγος τοποθετεί με ειδική βελόνα σε κάθε ώριμο ωάριο ένα σπέρμα. Η απόφαση για την επιλογή της μεθόδου γονιμοποίησης λαμβάνεται από τον γυναικολόγο – ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βάσει της ποιότητας του σπέρματος και του ιστορικού γονιμότητας του ζευγαριού. Τα έμβρυα που σχηματίζονται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να υποστούν προεμφυτευτικό έλεγχο, δηλαδή να ελεγχθούν τα χρωμοσώματά τους, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Εμείς εφαρμόζουμε τον προεμφυτευτικό έλεγχο, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως προχωρημένη ηλικία γυναίκας ή ιστορικό αποβολών στο ζευγάρι.

Όχι. Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών, η χρονική διάρκεια της οποίας είναι 10-12 ημέρες και θα χρειαστούν 3 με 5 συνεδρίες υπέρηχων με τον ιατρό αναπαραγωγής. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να εργάζεστε κανονικά. Την ημέρα της ωοληψίας στη Fertilia θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας και μετά μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά. Από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μετά μπορείτε επίσης να εργάζεστε, εφόσον η εργασία σας δεν συνοδεύεται από σωματική καταπόνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπεία σας.

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία. Απλώς πιείτε πολλά υγρά, ώστε να έχετε γεμάτη κύστη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Συνήθως, περίπου δέκα ημέρες, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πρωτόκολλο θεραπείας που έχει επιλεγεί από τον ιατρό σας ή την ανταπόκριση των ωοθηκών της κάθε γυναίκας.

Εκείνο το πρωί πρέπει να μην έχετε φάει τίποτα και να φθάσετε στη μονάδα εγκαίρως. Επίσης, είναι χρήσιμο να μας ενημερώσετε για τυχόν αλλεργίες που ενδεχομένως παρουσιάζετε.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ιατρείο και άμεσα η ιατρός και η ομάδα της θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Ενημερώστε την ιατρό σας και συνεχίστε τη θεραπεία που σας έχει δοθεί.

Συνήθως, μπορείτε να προβείτε σε άλλον έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης τρεις μήνες μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια, εκτός εάν έχετε προγραμματίσει εξετάσεις ή έχετε συμφωνήσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με τον ιατρό σας.

Αν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ, μπορείτε να περάσετε από την ειδική επιτροπή εξωσωματικής που θα ελέγξει τον φάκελό σας και θα σας δώσει την δυνατότητα να προμηθευτείτε τα φάρμακα της διέγερσης των ωοθηκών δωρεάν. Σχετικά με την επιτροπή και την προετοιμασία του φακέλου θα ενημερωθείτε αναλυτικά από το έμπειρο προσωπικό μας, το οποίο θα είναι στο πλευρό σας σε όλη τη φάση προετοιμασίας και υποβολής του φακέλου.

0